7 december 2013

mäns dominans inom kulturen

Män dominerar överallt inom kulturen. Män dominerar musikbranschen, de dominerar filmbranschen (både som skådespelare och producenter), de dominerar litterärt och de dominerar sport. 

Det finns människor som säger att det beror på att män helt enkelt är bättre på att göra musik, film, skriva och sporta. Vi tror inte att det stämmer. Varför skulle det vara så? De biologiska skillnaderna mellan män och kvinnor är minimala, bortsett från det fysiska könet, och det är därför inte alls en trovärdig teori. Vi är övertygade om att det handlar om två saker: 
1) kvinnans begränsade utrymme att utvecklas på 
2) kvinnans ständigt bristande självförtroende

Kvinnor har inte samma förutsättningar som män för att utvecklas. Det hänger ihop med vad vi skrivit om tidigare angående kvinnokonkurrens. I en värld där en ständigt konkurrerar istället för att bli inspirerad av sin omgivning är det svårt att våga låta sig utvecklas. Det handlar också rent praktiskt om att killar prioriteras inom till exempel sport. När jag spelade fotboll i Hammarbys bästa juniorlag som femtonåring fick vi träna klockan nio på kvällen på en grusplan i en förort med väldigt dålig kollektivtrafikförbindelse (vi blev beroende av föräldrar med bil) medan de tioåriga killarna fick spela på den väl upplysta konstgräsplanen i stan. 

Att få ett självförtroende till att vilja bli artist, författare, idrottsstjärna eller liknande är väldigt svårt när en får utstå så enormt mycket hat som kvinnor av denna typ får. Män är uppenbarligen oförmögna att genuint beundra kvinnor på det sättet de beundrar män (det bästa en kan få höra är att de är bra för att vara tjejer) och eftersom kvinnor fostras in i konkurrens är det svårt att vinna kvinnors hyllningar också. Det enda sättet män klarar av att gilla tjejer på är utifrån deras utseende, inte prestation. Och det är inte något att vara glad över.

Så kan vi snälla försöka kvotera in kvinnorna i vårt deltagande av kulturen? Följ tjejernas tabeller lika mycket som killarnas, läs varannan bok av kvinnliga författare (och gärna med kvinnliga karaktärer i fokus), se filmer med kvinnor som klarar Bechdel, och lyssna på kvinnliga artister. Till en början kanske allting kvinnor gör upplevs lite sämre, men det går över, tro oss, det är bara din fostran som spökar.

Här är några enkla tips till er, vad ni borde ta del av denna decemberhelg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, här kommenterar vi med respekt och utan härskartekniker tack!