31 december 2013

bechdel-testet

Ett fenomen som vi ofta nämner här på bloggen är Bechdel-testet. Eftersom alla kanske inte är bekanta med uttrycket har jag nu tänkt förklara vad som menas med det.

Bechdel-testet kommer från den tecknade serien Dykes to Watch Out For som skapades av Alison Bechdel (därav namnet). I ett serieavsnitt berättar en karaktär för sin kompis att hon bara ser filmer som uppfyller tre krav: 1) det ska finnas två kvinnor i filmen som, 2) pratar med varandra om, 3) något annat än en man. Dessa kriterier spred sig sedan och blev det som kommit att kallas Bechdel-testet.


Det är faktiskt förvånansvärt många filmer som inte klarar testet. Här är några exempel:
  • Avatar
  • The Avengers
  • The Dark Knight Rises
  • Harry Potter och dödsrelikerna del 2
  • Sagan om ringen-trilogin
  • Star Wars-trilogin
  • Tillbaka till framtiden

Varför är det då så problematiskt att kvinnliga karaktärer bara pratar om män? Jo, eftersom kvinnor på så sätt bara blir ett komplement till männen. De tillåts inte dela egna tankar, känslor och idéer med varandra utan finns bara till för att belysa de manliga karaktärerna. Kvinnorna definieras alltså bara utifrån sin relation männen. Detta sker inte bara i filmer utan också på riktigt. Här har ni ett konkret exempel.

Dock är Bechdel ingen garanti för att slippa klassiska könsroller, lika lite som filmer som inte klarar testet bara innehåller löjliga kvinnokaraktärer. För några dagar sedan såg jag skräpfilmen Freddy vs. Jason där en tjej diskuterar med sin tjejkompis ifall hon borde operera näsan. Filmen klarar alltså Bechdel-testet, även om det är i princip den enda gången två kvinnor pratar om något annat än en man.

Trots detta tycker jag ändå Bechdel-testet är användbart. Det kan vara bra för att visa hur kvinnor generellt sett framställs i olika filmer och hur en porträtterar tjejers relation till varandra. Vårt eget samhälle speglas ju alltid i den kultur som skapas. Inte på så sätt att kvinnor inte pratar om annat än män (för det är ju verkligen inte sant), utan att det är det vi föreställer oss att kvinnor ska prata om. Bechdel belyser alltså inte bara ojämlikheter i filmer utan också ojämlikheter i vårt samhälle.

/Kusin A

(Källor finns här och här.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, här kommenterar vi med respekt och utan härskartekniker tack!